Галерия, Опера и училище са сред фаворитите на конкурс Сграда на годината 2010

Министър Росен Плевнелиев връчи наградите на Операта в Стара загора и Хан Хаджи Николи във Велико Търново на традиционната церемония на конкурс Сграда на годината. Конкурсът се провежда за 9-та поредна година. Организира се от Градът Медия груп под патронажа на МРРБ и със съдействието на браншовите организации в областта на архитектурата и строителството в България.

Конкурсът тази година отличи реализирани през годината сгради в 11 категории и даде специални отличия за опазването на културното наследство, градска регенерация, иновации и мащаб. Културата, образованието, здравеопазването, историята и религията са големите победители в конкурса „Сграда на годината” през 2010 г. Кандидатурите показаха, че дори в кризата браншът е способен да отговори и на нуждите от съживяването на сградите паметници, осигуряването на нови училища и болници и изграждането на важни обществени обекти и инфраструктурата към тях и обновяване на градските пространства. В категория „Култура, наука, религия” наградата взе Операта в Стара Загора. Сградата е възстановена след пожара през 1991 г. с много любов и усилия в продължение на няколко кметски мандата. Министър Плевнелиев връчи наградата на кмета на града проф. Светлин Танчев. В категорията „Наука, образование и спорт” победителят е частното езиково училище „Дорис Тенеди” . Тя зае и второ място сред избора на публиката в онлайн гласуването. Награда връчи кметът на гр. София – Йорданка Фандъкова Детският оздравителен лагер „Радуга” получи специална награда за социално значим проект за бъдещето на децата. Инвестицията на правителството на Москва надхвърля 200 млн. лв., комплексът може да приеме 600 деца и до 100 възрастни, има съвременно оборудвани зали за обучение и впечатляваща концертна зала.

В категорията „Сгради в областта на здравеопазването”, журито гласува победител да бъде пловдивската МБАЛ „Света Каридад”. Победителят в категория Жилищни сгради и комплекси е „Резиденшъл парк София” (с административно име жилищен комплекс „София парк”) - комплекс от 388 къщи и апартаменти и пълен набор от услуги по почистване на улиците, алеите и детските площадки, поддържане на зелените площи, охрана. В категория Офис сгради победител е намиращия се на бул. „Цариградско шосе” в София Европейски търговски център. Комплексът се състои пет бизнес сгради с над 72 хил. кв. м разгъната застроена площ. В него са инвестирани 80 милиона евро. Тази година административните сгради, които се изграждат за собствените нужди на инвеститорите, са в отделна категория. В нея победител е новото централно управление на Банка ДСК на ул. Московска в София. Седем изключително силни кандидатури бяха многофункционалните обекти, които комбинират различни предназначения и работят във взаимна полза. Победителят в тази категория е в морската столица – бизнес и жилищният комплекс Central Point. Журито даде и специална награда за друг инвестиционен проект във Варна – комплекс „Вива” на „Планекс холдинг”, за мащабна реализация на многофункционален комплекс. „Вива” се състои от жилищни сгради, офис площи и търговски обекти с обща разгъната застроена площ почти 59 хил. кв. м. Победителят в хотелската категория е бургаският хотел „Приморец”, а във ваканнционните сгради журито избра за победител голф селището Марина, по популярно като Трейшън Клифс. Наградите на „Сграда на годината” тази година повече отвсякога отличават първенци сред равни. А това важи в най-голяма степен за търговските центрове.

От седем кандидатури с различни мащаби, разнообразни концепции и на различни точки из страната журито трябваше да избере само един победител. Това е най-големият шопинг мол по отдаваема площ в страната – The Mall. Награда за регенерация организаторите връчиха на „Мол Габрово” – сградата възтановява облика на дарената от габровския индустриалец Пенчо Семов сграда на Женското благотворително дружество, като и дава нова съвременна функция. Технологичните решения и новата концепция спечелиха специална награда и за „София аутлет център” в София. В категория Производствени сгради Заводът за велосипеди „Макском” в Пловдив спечели журито с големия брой работни места и архитектурното осмисляне на производствена сграда, а логистичният център на „Лидл България” стана логистичен център на 2010. Само складовата част е с размера на шест футболни игрища, а инвестицията в проекта е стигнала 56 милиона лева. Докато кризата оставя след себе си незавършените строежи, специалната награда за конверсия, адаптация и нов живот на такъв строеж идва на мястото си и тя е за административната сграда на Инвестбанк на бул. „България”в София. За организаторите Организатор на Националния конкурс „Сграда на годината” е „Градът медиа груп”. Част от „Икономедиа”, „Градът медиа груп” обединява проектите, които обслужват информационните и комуникационните нужди на общностите, ангажирани в развитието на градовете и регионите в областите недвижими имоти, инфраструктура, екология и устойчиво развитие: печатни и онлайн медии, изложения, конференции и награди. Инициатива Социалната отговорност става неизменна част от дневния ред на бизнес общността в строителството. Пример за това е инициативата на Община Дряново за възстановяването на музея на най-големия български строител Колю Фичето в родния му град, покрепена от конкурса „Сграда на годината” в края на 2009 г. Тя беше подета от Камарата на строителите в България и с дарения на компании музеят беше обновен за 210-ата годишнина от рождението на майстора .

Сподели